Hádky ve vztahu - jak se nepohádat na dovolené

Aug 06, 2024
Nikola Rusnáková, zakladatelka Vztahového Institutu

Dovolená je pro některé páry oázou klidu a pohody, ale pro většinu párů je pravděpodobnější, že se na dovolené alespoň jednou pohádají. Co je nejčastější příčina těchto hádek a hlavně – jak tomu předcházet a zbytečně se nepohádat? A navíc ještě tipy na závěr!

Jaké jsou nejčastější příčiny hádek na dovolené a jak tomu předejít? 

Odjíždíte na dovolenou ve stresu

Mnoho párů se chytne ještě před tím, než vyrazí z domova. Příprava na dovolenou, zapomenuté pasy, balení – stačí i drobnost a konflikt je na světě. Záleží také, jak odpočíváme v běžný pracovní týden. Pokud jedeme nepřetržitě a čekáme, že nás vytrhne týden dovolené, pak spíše skončíme rozhádaní. Stres významně přispívá ke konfliktům ve vztahu.

Co s tím?

Domluvte se na tom, kdo má za co zodpovědnost, tím můžete předejít zbytečným nedorozuměním. V každém případě je vhodné pečovat o svoji energii a dopřát si pravidelný odpočinek i mimo letní dovolenou.

Máte vysoká a nerealistická očekávání

Přejete si mít vše perfektní a podle vašich představ tak, jak jste si dovolenou vysnili. Musí být perfektní počasí, vše běžet jak na drátkách, máte seznam, co vše musíte stihnout, ale i očekávání toho, jak se nám má protějšek věnovat. Jakmile se srazíme s realitou, která takto nevypadá, působí to frustraci a přináší zbytečné konflikty. 

Co s tím?

Přenastavte svá očekávání do realistické podoby a naučte se být flexibilní. Netrapte se tím, co nemůžete změnit (špatné počasí, moc turistů a podobně) a najděte si na všem něco pěkného a to, z čeho se můžete radovat a těšit.

Někdy totiž trpíme „nárokismem“ – pocitem, že máme nárok na všechno podle našich představ. Nahraďte „nárokismus“ za vděčnost a uvidíte, co se stane… S vaším pocitem i vaším vztahem.

Máte s partnerem jiné představy a preference

Každý z vás má jinou představu o tom, jak trávit dovolenou? Na jakém místě, jakými aktivitami a kolik času reálně strávit spolu? Pokud naše představy a preference nejsou přirozeně kompatibilní, můžeme snadno narazit na potíže.

Co s tím?

Již při plánování dovolené zohledněte očekávání a preference vás obou. Může se stát, že některá dovolená je více podle tebe, jiná zase spíše podle tvého partnera. Důležité je, abyste s tím oba byli komfortní a netrávili dovolenou s nechutí. Hledejte balanc a hlavně – naučte se komunikovat svoje potřeby a zároveň respektovat potřeby druhého.

Neshodnete se na financích

Asi třetina párů se během dovolené pohádá kvůli finančním otázkám. Za co budeme utrácet peníze, kolik peněz během dovolené utratíme, jestli si to užijeme se vším všudy, nebo se budeme držet při zemi, kdo a co bude platit…

Co s tím?

Pokud jsou pro nás finance tím, na čem se zasekáváme, je určitě vhodné domluvit se předem na rozpočtu, který se chystáme na dovolené utratit. Můžeme si zařadit i více kategorií – společné výdaje, individuální výdaje a podobně.

Pokud jeden z vás chce něco, co si opravdu užije a vejde se to do rozpočtu (předražená káva na promenádě), tak to druhému dopřejte. A co hlavně – bez zbytečných komentářů…

Nedořešené problémy mohou vyplouvat na povrch

V případě, že je váš vztah zatížen nedořešenými problémy, různými křivdami a podobně, tak se může stát to, že na dovolené vše vypluje na povrch. Jenže, pokud jsme se o tomto tématu hádali už několikrát v minulosti a nikam to nevedlo, tak těžko můžeme čekat, že vytáhnout stejné téma na dovolené, něco změní. Aby vztah prosperoval, je třeba mít na čem stavět a mít dostatek pozitivních interakcí. Pokud si je nedopřejeme ani na dovolené, na vztahu se to odrazí…

Co s tím?

Vztah potřebuje i pozitivní interakce, pohodu, humor, lehkost… Zkuste se oprostit od každodenních problémů, uvolnit se a užít si jeden druhého. Pokud se přesto objeví nějaký konflikt, nevracejte se k minulým křivdám, ale zaměřte se na aktuální situaci a na to, jak ji můžete společně překonat. Nedořešené problémy ale nezametejte pod koberec a neváhejte se proto po návratu z dovolené obrátit na odbornou pomoc. 

 A tady ještě několik praktických tipů:

1. Určete si smysl a cíl dovolené

Jaký má pro vás dovolená smysl, účel, cíl? Mnohdy si řekneme „no přece něco zažít a odpočinout si“ – jenže, je to tak ve skutečnosti? Důsledná sebereflexe vám ukáže, zda vám nejde spíš o to udělat dojem na ostatní, vyfotit ty nejlepší fotky, kterými se můžete pochlubit na sociálních sítích nebo se pochlubit kamarádům, že jste byli v exotické destinaci.

Váš skutečný záměr se totiž i během dovolené projeví. Pokud vám jde o to, zapůsobit na Instagramu a budete partnera nutit do desítek fotek z různých úhlů, může ho to rychle otrávit. Zejména v případě, že cílem dovolené je třeba opravdu ten odpočinek. Zamyslete se proto víc nad tím, co od dovolené skutečně očekáváte a proč.

2. Vyhýbejte se negativním komentářům, a naopak vyzdvihujte to, co se vám líbí

Něco nevyšlo podle vašich představ a máte tendenci to kritizovat a komentovat, co vše nevyšlo, nelíbí se vám nebo je špatně? Pokud sklouznete k těmto negativním komentářům, tak nejen, že si neužijete dovolenou, ale navíc je pravděpodobnost zvýšení konfliktů.

Naopak upozorňujte na to, co je hezké, co se vám líbí a vyměňte „nárokismus“ zmíněný výše za vděčnost. Samozřejmě to neznamená, že se nemůžeme společně pobavit o tom, co se nepovedlo nebo se tomu zasmát, vždy jde ale o formu. Pokud to je podnět k hádkám, pak víme, že to správná forma nejspíš nebyla...

3. Dovolená neznamená, že musíte trávit každou minutu spolu

Občas se setkávám s představou, že když jsme s partnerem na dovolené, měli bychom dělat vše spolu. Pokud to tak oba chcete a jste s tím komfortní, pak není co řešit. Někdo z nás ale potřebuje i na dovolené čas pro sebe.

Jestliže spolu nejste zvyklí být celé dny i noci a najednou to tak je, může to pro některé páry být zátěž. A ničemu neprospěje, když budete protějšek nutit do toho, že „když už teda máme týden pro sebe, tak to snad využijeme a nebudeš přece někam chodit sám“. 

Plánovaný pohodový čas spolu se pak pod nátlakem změní spíš na nepohodu, a to nejspíš není to, co jste si představovali. Někdy je naopak prospěšné strávit i nějaký čas každý po svém. Funkční může být rozvržení přibližně dvě třetiny času spolu a jednu třetinu každý zvlášť. Nebojte se dát partnerovi prostor nebo si o něj naopak říct.

 4. Otázky pro pozitivní komunikaci a sdílení zážitků v páru

Zájem jeden o druhého nás sbližuje a buduje pouto. Tyto otázky podpoří vaši pozitivní komunikaci a nabízí prostor ke sdílení zážitků:

  • Jaké jsou 3 věci, které se ti tady zatím nejvíc líbily?
  • Co byl pro tebe největší zážitek?
  • Co tě tady zatím nejvíce překvapilo nebo potěšilo?
  • Jaké jídlo ti tady zatím nejvíce chutnalo?
  • Je něco, co bys chtěl během naší dovolené ještě zažít?

Respektujte pocity a názory svého partnera, i když se mohou lišit od vašich vlastních. Naslouchejte si a vycházejte si vzájemně vstříc.

5. Když už s něčím souhlasíte, tak nebrblejte

Někdy se necháme přemluvit k něčemu, co se nám úplně nechtělo. Tomu můžete předcházet tím, že se nenecháte dotlačit do věcí, které vyloženě nechcete. Na druhou stranu, pokud s něčím souhlasíte (nějaká aktivita nebo zážitek), tak to pak druhému (ani sobě) nekazte. 

A jak se vypořádat se situací, kdy brblá váš partner?

Varianta A) „Tak jsi neměl/a jezdit, když ti to tak strašně vadí.“

Varianta B) „Vím, že se ti sem moc nechtělo a o to víc si vážím toho, že jsi tu se mnou.“

To, která varianta podpoří váš vztah, je myslím jasné…:-)

Nikola Rusnáková, vztahová koučka a zakladatelka Vztahového Institutu 

 
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.