Lepí se na vás nesprávní muži? Tohle mohou být příčiny!

Aug 07, 2024

Máte pocit, že se na vás lepí stále stejné typy mužů, navíc takových, které do vztahu opravdu nechcete? Přestože důvody mohou být různé a složité, existuje několik faktorů, které v tom mohou hrát roli.

Nízké sebevědomí

Jakmile nemáte zdravé sebevědomí a vlastní hodnotu, pak je větší pravděpodobnost, že to s hledáním správného partnera bude těžší. Do vztahů si totiž přitahujeme partnery, kteří jsou na tom v emočním nastavení podobně. Nezapomeňte, že u každého se nedostatek zdravého sebevědomí může projevovat jinak. Nenechte se napálit tím, že se některý muž tváří jako mistr světa – mnohdy je za tím jen maska, kterou kryje opravdový stav věcí.

S nízkým sebevědomím si příliš nevěříte a pak se můžete vrhat do vztahů, které vnitřně cítíte, že pro vás dobré nejsou, ale zároveň si říkáte „kdo jiný by mě ale chtěl“. S tímto nastavením se pak těžko hledá partner, se kterým budete tvořit vyspělý vztah.

Práce na sebevědomí je dlouhodobý proces a rozhodně to neznamená, že musíte mít „hotovo“, abyste mohli najít toho správného! Pokud ale cítíte, že se vás nedostatek zdravého sebevědomí týká, pak je to pro vás určitě signál, začít na sobě pracovat. Ideálně ne nutně kvůli muži, ale kvůli sobě samým. To ostatní přijde s tím.

Strach ze samoty

Strach ze samoty kolikrát souvisí právě i se zmíněným nízkým sebevědomím. Tento strach může způsobit, že se vrháte do náruče těm nesprávným partnerům, jen proto, abyste někoho měli. Ignorujete pak varovné signály a omlouváte muže, kteří za to nestojí nebo máte tendenci dát se nekriticky dohromady s každým, kdo projeví zájem. Naučte se být sami se sebou a využijte to pro svůj rozvoj - je to mnohem efektivnější varianta i pro vaši párovou budoucnost.

Opakování starých vzorců

Mnohdy opakujete nesloužící vzorce z dětství nebo minulých vztahů. Pokud jste například vyrůstali v domácnosti, kde byly vztahy problematické, pak můžete podvědomě vyhledávat podobnou dynamiku i ve svých vztazích. To zahrnuje atraktivitu k emocionálně nedostupným mužům nebo k těm, kteří potřebují „zachránit“ nebo jiným nezdravým dynamikám.

Ignorování červených vlajek

Může se stát, že vědomě nebo nevědomě ignorujete varovné signály, které muži kolem vás vysílají. V naději, že už je to konečně on, přehlížíte realitu nebo doufáte, že se to časem změní. To je ale vztahová past, do které se chytáte a která s vaším sebevědomím zatočí ještě víc. Často s tím také souvisí nedostatečně nastavené hranice. Zde je velice důležité zdravé sebevědomí, které nám umožňuje tyto vykřičníky vidět a postavit se k nim, stejně tak i vědomý přístup ke vztahům.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak působíte na ostatní a na muže? Jak vás vnímají, jaké máte zpětné vazby? Jakou svou tvář ukazujete světu? A jste v tom autentická?

Autenticita

Být autentická znamená být pravdivá ke svému já a nehrát roli, kterou si myslíte, že ostatní chtějí vidět. Mnohdy ale tápeme, co to naše autentické já vlastně je. Bývá totiž často zanesené právě emočními vzorci z dětství a minulých vztahů, ale i nezdravým sebevědomím. Autenticita se lépe hledá a projeví, pokud se věnujeme osobnímu rozvoji.

Autenticita přitahuje partnery, kteří ocení vaši pravou podstatu a sdílejí stejné hodnoty. Díky autentickému vystupování si také mnohem pravděpodobněji přitáhnete partnera, se kterým budete kompatibilní.

Sebeprezentace

Sebeprezentace zahrnuje všechny způsoby, kterými komunikujete svoji identitu ostatním. Zahrnuje jak verbální, tak neverbální komunikaci, vzhled, chování, a to jak osobně, tak na sociálních sítích.

Podívejte se na sebe z nadhledu, případně požádejte někoho blízkého (a upřímného) o zpětnou vazbu na vaši prezentaci. Některé ženy se totiž prezentují tak, jak si myslí, že budou pro muže atraktivní. Jenže bývají atraktivní právě pro ty pro vztah nevhodné týpky, kteří se například chtějí pobavit na jednu noc nebo nehledají vážný vztah. Muži, kteří naopak vážný vztah hledají, tyto ženy ale nemusí mít ve svém hledáčku právě proto, že svou prezentací působí jinak, než by možná chtěly.

Každý z aspektů sebeprezentace přispívá k celkovému dojmu, kterým na ostatní působíme. Důležité je, aby tato prezentace byla autentická a konzistentní s tím, jaké skutečně jste. To samozřejmě nijak neomezuje kultivaci vašich vlastností.

Často na svém sebevědomí chceme pracovat, ale nevíme, kde začít. V praktickém online kurzu Cesta sebevědomé ženy se dozvíte konkrétní kroky pro budování zdravého sebevědomí, které se pak odrazí i ve vašich vztazích.

Nikola Rusnáková, vztahová koučka a zakladatelka Vztahového Institutu   

 
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.